Kopparskrot Stockholm – återvinn koppar
Vad är koppar?
Glänsande, rödaktig koppar var den första metallen som manipulerades av människor, och den är fortfarande en viktig metall i industrin idag.
Det äldsta metallföremålet som finns i Mellanöstern består av koppar; det var en liten syl som går tillbaka till 5100 f.Kr. Och det amerikanska öre var ursprungligen tillverkat av ren koppar (även om det idag är 97,5 procent zink med en tunn kopparhud).
Koppar rankas som den tredje mest konsumerade industriella metallen i världen, efter järn och aluminium, enligt U.S.Geological Survey (USGS). Cirka tre fjärdedelar av koppar går till elektriska ledningar, telekommunikationskablar och elektronik.
Bortsett från guld är koppar den enda metallen på det periodiska bordet vars färg inte är naturligt silver eller grå.
- Atomnummer (antal protoner i kärnan): 29
- Atomsymbol (på det periodiska elementet): Cu
- Atomvikt (atomens genomsnittliga massa): 63,55
- Densitet: 8,92 gram per kubikcentimeter
- Fas vid rumstemperatur: fast
- Smältpunkt: 1 984,32 grader Fahrenheit (1 084,62 grader Celsius)
- Kokpunkt: 5 301 grader F (2927 grader C)
- Antal isotoper (atomer av samma element med olika antal neutroner): 35; 2 stabila
- Vanligaste isotoper: Cu-63 (69,15 procent naturligt överflöd) och Cu-65 (30,85 procent naturligt överflöd)
Sälj koppar privat från ditt eget hushåll
Skrotsamlaren hjälper även dig som privatperson att återvinna ditt skrot. Ta bilder på ditt kopparskrot och skicka in en förfråga via appen.
Så återvinner man kopparskrot i Stockholm – steg för steg
Processen för återvinning av koppar omfattar dessa steg:
- Insamling och sortering. Första steget är förstås att samla in kopparprodukterna som ska återvinnas. Elektronik, rör och bildelar kan det handla om när det handlar om koppar. Metallerna sorteras och görs redo för bearbetning. Priserna på kopparskrot har varit höga på senare år på grund av stor efterfrågan.
- Krossning och strimling. Metallen krossas i så kallade kompaktorer för att den enklare ska kunna hanteras på transporteras på band. Därefter strimlas materialet i bitar.
- Separering. Nästa steg är att separera metallerna. Dels separeras icke-metaller som färg eller plast, dels järn från icke-järnmetaller (exempelvis koppar).
- Smältning och rening. Nästa steg är att smälta kopparskrotet i stora ugnar. Varje enskild metall har en speciell ugn beroende på olika egenskaper. Trots energikostnaderna som används vid återvinning av kopparskrot är den energi som krävs mindre jämfört med tillverkningen av råmaterial.
- Återanvändning. Nu är kopparskrotet färdigt att återanvändas. Koppar är ett tåligt material som kan återanvändas flera gånger.
Olika typer av kopparskrot
Koppar som ska återvinnas kommer i många olika former: elektrolyt, koppar med eller utan mässing, prisolrör, kopparkabel med mera. Här nedan går vi igenom kabelskrot, blandkabelskrot och Millberry.
Kabelskrot
Kabelskrot är en av få sammansatta restprodukter av plast och metaller som idag enkelt kan återvinnas. Återvinning av kabel sker genom granulering (finfördelning) och maskinell separation. Vid återvinning av kabelskrot av koppar blir metallen till nya produkter. Vi tar emot kabelskrot.
Blandkabelskrot
Vi tar även hand om blandkabelskrot från byggen eller renoveringar. Perfekt för dig som bor i eller i närheten av Stockholm behöver bli av med gamla och trasiga kablar. Vi sorterar och bearbetar blandkabelskrotet för att det ska kunna återvinnas på ett miljövänligt sätt
Millberry
Vi återvinner även Millberrykopar. Millbery är en högkvalitativ koppartråd där manteln är borttagen. Tråden är inte heller belagd med andra typer av metall eller legeringen. Den har god ledningsförmåga och teknisk dualitet. Millberryns höga kvalitet gör att den köps till bra priser för återvinning.
Koppar i hemmet – här hittar du kopparskrot i vardagen
Här är några områden där du kan hitta kopparskrot i vardagen:
- Elektronik. Inga av de elektroniska prylar vi använder skulle vara möjliga utan koppar. Datorer, smartphones, tv och radio och mikrovågsugn – här finns gott om återvinningsmöjligheter.
- Rörledningar. Rör för vatten och distribution av värme är än idag ett av de största användningsområdena med sina ledningsegenskaper. Dessutom är det ett hygieniskt material som tål det mesta. Om du byter rör och ledningar – kontrollera om det finns koppar att återvinna.
- Bilar. I en medelstor modern bil finns finns cirka 30 kilo koppar, främst i elsystemet men även i bromsrör, packningar, kretskort och instrumentering.
Förpackningar. I vissa mer exklusiva förpackningar kan det fortfarande finnas koppar.