Återvinn aluminium

Exempel på typer av aluminiumskrot vi samlar in:

Aluminium Olegerat
Aluminiumprofil
Aluminiumkabel
Aluminiumspån
Aluminiumlina (skalad aluminiumkabel)
Aluminiumfälgar 

Riktpris för
aluminiumskrot:

2-15 SEK/Kg

Ladda ner Skrotsamlarens app

Vad är aluminium?

Aluminium är en typ av metall som är lämpar sig väl för att återvinnas. Aluminium används idag i många olika typer av förpackningar och andra typer av konsumentprodukter så som aluminiumfolie,  dryckesförpackningar i burk, och engångsförpackningar för mat med mera.

Aluminiumanvändningen har fördubblats 5 gånger under de senaste 60 åren. Det aluminiumskrot vi återvinner är en viktig råvara för kretsloppet av aluminum.

Hur återvinns aluminium?

Idag är aluminium ett vanligt inslag i många förpackningar men det är inte dess enda användning. Vi hittar också aluminium som det primära materialet när vi förpackar vatten, öl och läsk. Detta tack vare materialets hållbarhet, täthet och lätta vikt.


Vanligtvis är det första du tänker på papperskorgen. Men du har förhoppningsvis en ny kärlek till din miljö. Med den i åtanke kanske du undrar om återvinning är en möjlighet. I Sverige har vi sedan länge en tradition att återvinna aluminiumburkar genom att panta dem på utvalda platser. Men tänk på att aluminium i övriga förpackningar också kan återvinnas även om det inte är i en pantmaskin.


Här nedan så förklarar vi processen med hur aluminium återvinns på bästa sätt för skapa en hållbar miljö.

Läs vår steg-för-steg guide om processen för återvinning av aluminium

Vad är aluminiumåtervinning?

Låt oss först ge ett svar på den troliga frågan, kan man återvinna aluminium? Självklart kan man det!

Det innebär att det är möjligt att bearbeta gammalt aluminium för nytt bruk. Kretsloppet börjar med att du skickar du dina aluminiumprodukter till återvinningscentraler och lämnar aluminiumburkar i pantmaskinen. Sedan bearbetas de det till ny råvara. (Vi kommer till steg för steg-processen för återvinning senare). Nu när återvinningen är klar kommer de tillbaka som nytt material. Till exempel kan en aluminiumburk som innehöll läskedrycker tidigare komma tillbaka som husöl.

Det fantastiska med hela processen är att den kan fortsätta på obestämd tid. Just aluminium tappar inte sina egenskaper oavsett hur många gånger du återvinner dem. Som sådan kan du fortsätta att återvinna utan rädsla för att slita på aluminiummaterialet.

Idag arbetar aluminiumproducenter med företag, organisationer och till och med hela samhällen i syfte att tillsammans skapa industriellt hållbara och återvinningsprogram som gynnar både industrin, samhället och miljön.

Har du andra typer av metaller?

Om ni har andra typer av metaller ni vill återvinna kontakta oss