Återvinning av koppar miljöhänsyn

Författare

Publicerat

Ladda ner appen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Vi förstår att nästa sak du tänker är hur hela processen för aluminiumåtervinning sker.
Vi vill också hålla dig informerad. Som sådan har vi detaljerat hela processen för återvinning av aluminium.

Återvinning av koppar

I tusentals år har koppar och kopparlegeringar återvunnits. Detta har varit en normal ekonomisk praxis, även om vissa beklagar dem. Ett av underverken i den gamla världen, Kolossen av Rhodos, en staty som spänner över ingången till Rhodos hamn, sägs ha gjorts av koppar. Inget spår av det finns kvar eftersom det återvanns för att göra användbara artefakter.

Under medeltiden var det vanligt att bronskanonerna efter ett krig smälts ner för att göra mer användbara föremål. Under krigstider användes även kyrkklockor för att producera kanoner.

Hela ekonomin inom koppar- och kopparlegeringsindustrin är beroende av ekonomisk återvinning av överskottsprodukter. Det finns ett brett utbud av kopparbaserade material gjorda för ett stort antal applikationer. Att använda det mest lämpliga och billigaste råmaterialet för tillverkning av komponenter ger det mest ekonomiska kostnaden för materialet.

Skrotvärde - Koppar

De vanliga kommersiella leveranserna av ren koppar används för de mest kritiska för elektriska applikationer såsom produktion av fina och superfin emaljerade trådar. Det är viktigt att renheten bibehålls reproducerbart för att säkerställa hög ledningsförmåga, konsekvent glödgning och frihet från brott under stångproduktion och efterföljande tråddragning. Eftersom de applicerade emaljskikten är tunna men måste tåla spänning måste de inte ha några ytfel; följaktligen måste koppartrådens bas ha en utmärkt ytkvalitet. Primärkoppar av bästa kvalitet används för att tillverka stången för detta arbete. Okontaminerat återvunnet processskrot och annat skrot som har raffinerats elektrolytiskt tillbaka till klass A-kvalitet kan också användas.

Koppar som används för kraftkablar dras också från stång med hög ledningsförmåga men till en tjockare storlek än fina ledningar. Kvalitetskraven är därför något mindre stränga. Förekomsten av eventuella oönskade orenheter kan orsaka problem såsom het korthet som ger dyra fel under gjutning och varmvalsning. Av samma anledning kan skrot som innehåller sådana föroreningar endast användas för detta ändamål om det är väl utspätt med koppar av god kvalitet.

För icke-elektriska ändamål används koppar också för att göra stora mängder rörsystem, takplåt och värmeväxlare. Hög elektrisk ledningsförmåga är inte obligatorisk och andra kvalitetskrav är inte så belastande. Sekundär koppar kan användas för tillverkning av dessa material, men fortfarande inom fastställda kvalitetsgränser för föroreningar.

När kopparskrot är förknippat med andra material, till exempel efter att de har förtunnats eller lödts, är det ofta mer ekonomiskt att dra nytta av sådan förorening än att försöka ta bort den genom raffinering. Många specifikationer för pistolmetaller och brons kräver närvaron av både tenn och bly, så den här typen av skrot är idealisk råvara. Normalt smälts det om och gjuts till göt av certifierad analys innan det används i ett gjuteri. Skrot av denna typ ger ett lägre pris än okontaminerad koppar.

Skrotvärde - Mässing

Återvinning av mässingsskrot är en grundläggande förutsättning för branschens ekonomi. Mässing för strängsprutning och varmprägling tillverkas normalt av en basisk smälta av skrot med liknande sammansättning justerad genom tillsats av jungfru koppar eller zink efter behov för att uppfylla specifikationen innan den hälls. Användningen av mässingsskrot som köpts till ett betydligt lägre pris än metallblandningens pris innebär att kostnaden för den tillverkade mässingen är betydligt lägre än vad den annars skulle kunna vara.

Närvaron i mässing av vissa andra element såsom bly krävs ofta för att förbättra bearbetbarheten så att sådant skrot ofta är acceptabelt. Förutom vanliga mässingar med fri bearbetning finns det många andra för speciella ändamål med egenskaper som modifierats för att ge extra styrka, hårdhet, korrosionsbeständighet eller andra egenskaper, så strikt segregering av skrot är viktigt.

Mässingsskrot som härrör från bearbetningsoperationer kan smälts ekonomiskt men bör vara väsentligen fritt från överflödigt smörjmedel, speciellt de inklusive organiska föreningar som orsakar oacceptabel rök under omsmältning.

När mässing smälts om sker det vanligtvis en viss utveckling av det mer flyktiga zinket. Detta består i smältan för att få tillbaka den inom specifikationen. Zinken utvecklas som oxid som dras av och fångas i ett bagagehus och återvinns för tillverkning av andra produkter.

Mässing som ska tillverkas i ark-, band- eller trådform måste vara avsevärt fritt från skadliga föroreningar för att bibehålla seghet vid kyla. Det kan sedan rullas, dras, djupt dras, svävas, nitas, snurras eller på annat sätt kallformas. Det är därför normalt att göra det väsentligen från ny koppar och zink, tillsammans med processskrot som härrör från bearbetning som har hållits ren, noggrant segregerad och identifierad.

Skrotvärde - andra kopparlegeringar

Kopparlegeringar som fosforbronser, pistolmetaller, blybronser och aluminiumbronser tillverkas normalt enligt noggrant kontrollerade specifikationer för att säkerställa lämplighet för krävande service. De tillverkas normalt av göt med garanterad komposition tillsammans med processskrot av samma komposition som har hållits noggrant segregerad. Där skrot har blivit blandat eller har okänd komposition, smälts det först av en göttillverkare och analyseras så att kompositionen kan justeras på lämpligt sätt för att få det till en legeringsgrad.

Koppar av god kvalitet med hög ledningsförmåga kan återvinnas genom enkel smältning och kontrollanalys innan gjutning, antingen till färdig form eller för efterföljande tillverkning. Detta gäller dock normalt bara för processskrot som uppstår i ett kopparverk. Där koppar har kontaminerats och det krävs omförfining, smälts det normalt och gjutes till anodform så att det kan raffineras elektrolytiskt. Om emellertid föroreningsnivån i den gjutna anoden är betydande är det osannolikt att den producerade katoden då kommer att uppfylla de mycket höga krav som krävs för klass ‘A’ koppar som används för produktion av fina trådar.

Där koppar- och kopparlegeringar är mycket förorenade och olämpliga för enkel omsmältning kan de återvinnas på andra sätt för att återvinna koppar antingen som metall eller för att ge några av de många kopparföreningar som är nödvändiga för användning inom industri och jordbruk. Detta är den vanliga metoden för återvinning av användbar koppar i slagg-, slagg- eller kvarnskala som uppstår från produktionsprocesser eller från livslånga sammansättningar av komponenter som innehåller användbara mängder koppar.

Miljöhänsyn

Koppar är ett viktigt spårämne som behövs för en sund utveckling hos de flesta växter, djur och människor. I allmänhet är måttliga överskottsmängder koppar inte kända för att orsaka problem. Var noga med att undvika slöseri med koppar och återvinns där det är möjligt. Överskott av koppar får inte släppas ut i atmosfären som rök, inte heller till utsläppt processkylvatten, som alla i allmänhet behandlas för att hålla sig inom överenskomna gränser.

Andra metaller associerade med kopparlegeringar är i allmänhet inte i en form som är farlig. Men när rök genereras, till exempel genom smältning eller svetsning, kan det vara nödvändigt att använda rökutsugningsutrustning. Beryllium används ibland som ett legeringselement i koppar för att göra några av de starkaste kopparlegeringarna kända, vilket är ovärderligt för produktion av tunga fjädrar. När det är legerat med koppar och i fast tillstånd utgör detta ingen hälsorisk. Men om det finns i atmosfären kan beryllium orsaka hälsofara och bör kontrolleras.

Produktvärde

Om skrotet är rent koppar och inte har förorenats av något oönskat kan en högkvalitativ produkt tillverkas av det. På samma sätt, om skrot endast består av en legeringskomposition, är det lättare att omsmälta till en produkt av god kvalitet, även om det kan behöva göras en viss justering av kompositionen vid omsmältning.

Om skrot blandas, kontamineras eller innehåller andra material såsom löd kommer det, när det smälts igen, att bli svårare att justera kompositionen inom gränserna för en vald specifikation. Där bly eller tenn har inkluderats, men inga skadliga föroreningar, är det vanligtvis möjligt att justera kompositionen genom tillsats av mer bly eller tenn för att göra blyhaltiga bronser. För vissa skrot som är förorenade med oönskade föroreningar är det ibland möjligt att späda ut det vid smältning så att föroreningsnivån kommer inom en acceptabel specifikation. Alla dessa tekniker behåller mycket av skrotets värde. Sättet på vilket legeringar kan tillverkas av skrot visas i förenklad schematisk form i figuren.

När skrot har kontaminerats utöver acceptabla gränser är det nödvändigt att omförädla det tillbaka till ren koppar med användning av konventionella sekundära metallraffineringstekniker som ger ett användbart komplement till primärkoppar.

Fler inlägg från bloggen

Process för återvinning av järnskrot

Process för återvinning av järnskrot Metaller är en del av vår vardag, används för att tillverka bilar, lastbilar, tåg, tågspår, fartyg, flygplan,

Så återvinns rostfritt stål

Återvinning av stål och rostfritt stål Rostfritt stål är ett av våra mest använda tillverkningsmaterial. Stål är dock också ekonomiskt att återvinna,